Texel merkte het achteraf, en de bomen zijn de dupe. Dat ontdekten Dorine Tamis en Grethe van Geffen van Namens Noord-Hollanders. bij hun recente bezoek aan de nieuwe villawijk De Koog op Texel. Al van ver kun je deze nieuwe villawijk zien liggen zoals te zien in onze video. Dat beschrijft meteen het probleem. Want de gemeente Texel heeft de regel dat recreatie- en vakantieparken een boomsingel moeten hebben van 7 meter. Daardoor domineert het groen en niet de bebouwing. Bij De Koog is dat anders gegaan, helaas.

Want de gemeente Texel gaf een vergunning voor villapark De Koog inclusief boomsingel. Daarna kwam de gemeente erachter dat dat niet mocht. Immers, het villapark ligt tegen de Ruigendijk aan. Bomen op een dijk planten, dat mag niet van het Hoogheemraadschap. Maar toen ze daarachter kwamen, was de bouw van het villapark al ver gevorderd. Een ongelukje? Misschien. Feit is dat er op Texel wel meer ongelukjes met bomen gebeuren:

* 30 bomen illegaal gekapt aan de Mienterglob, zie deze video. Texel merkte het achteraf, toen het al was gebeurd.

* een nieuw Thijssehuis waarvoor de bomen weg moeten. Jac P Thijsse was een grote natuurliefhebber en grondlegger van natuureducatie en natuurbeheer. Dus het groen vergeten voor een Thijssehuis is echt heel raar, zie deze video. Texel merkte het achteraf, toen de tekeningen en de planning al waren vastgesteld.

* en nu dus de misser met de boomsingel bij villapark De Koog. Texel merkte het achteraf, toen de vergunning al was verleend.

Dus logisch dat Namens Noord-Hollanders. hier een patroon ziet. Is Texel dan geen groen eiland meer? Het is dringend noodzakelijk dat de gemeente Texel vooraf gaat nadenken over bomen en niet steeds achter de feiten aan loopt. Zo voorkom je de problemen achteraf, die, zo merken we ook in dit geval, ten koste van de bomen gaan. Het is onnodig en onwenselijk voor een groen eiland dat de bomen steeds de grote verliezer zijn. Juist op Texel kan sprake zijn van win-win door recreatie en nieuwbouw te combineren met liefde en respect voor bomen.

 

Toegankelijk Noord-Holland

©Namens Noord-Hollanders. | 2023

Share This