Namens Noord-Hollanders. vindt toegankelijk OV (openbaar vervoer) voor alle Noord-Hollanders heel belangrijk. Helaas geldt dat niet voor de meerderheid van Provinciale Staten Noord-Holland. Een absurde situatie, ook omdat de gedeputeerde een soort ‘lolletje’ van dit probleem maakte. Daarom moeten mensen met een beperking nog eindeloos wachten op toegankelijk OV. Wat is het geval?

Vervoerders en overheden waaronder de provincie Noord-Holland en belangenorganisaties van mindervaliden hebben op maandag 7 november 2022 het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 hebben getekend. Daarin hebben ze afgesproken dat het OV voor iedereen in 2040 toegankelijk is. 2040! Dat betekent over 18 jaar?!

Namens Noord-Hollanders. is verbaasd en ook geschokt over het gemak waarmee de deadline voor toegankelijk OV zomaar de tijd van een generatie vooruit schuift. En dat terwijl het onderwerp toegankelijkheid helemaal niet nieuw is: al in de jaren ’90 werkten overheden eraan. Veel terugkerende problemen vinden hun oorzaak in het feit dat het streven naar toegankelijk OV niet standaard onderdeel van de werkwijze is. Denk bijvoorbeeld aan problemen die telkens opnieuw ontstaan na het bestellen van nieuwe metrotoestellen of bussen. Uitstel gaat dat echt niet verbeteren, helaas.

Namens Noord-Hollanders. ziet mobiliteit als vrijheid, zelfstandigheid en sociale contacten, en daar hebben ook mensen met een beperking recht op. De afgelopen jaren hebben wij herhaaldelijk de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een beperking geagendeerd.
En dan tekent de provincie Noord-Holland nu met droge ogen het Bestuursakkoord Toegankelijkheid Openbaar Vervoer dat belooft het in 2040 geregeld te hebben. 2040 is niet acceptabel. Namens Noord-Hollanders. wil niet nog 18 jaar wachten en diende een motie in om de termijn voor toegankelijk OV te vervroegen naar 2030 (let op: dat betekent nog steeds 8 jaar wachten voor mensen met een beperking, eigenlijk ook veel te lang). Toch stemden Provinciale Staten Noord-Holland deze motie weg met 19 stemmen voor en 34 stemmen tegen.

Voor stemden natuurlijk Namens Noord-Hollanders, verder JA21, PvdD, PVV, SP, CU, PvdO en DENK, totaal 19 stemmen.

Tegen stemden helaas de coalitie (VVD, PvdA, GL en D66), CDA, FvD en fractie Baljeu, totaal 34 stemmen.

Het meest trieste is dat het thema min of meer belachelijk werd gemaakt omdat de gedeputeerde de nieuwe naam Namens Noord-Hollanders. blijkbaar maar raar vindt: want hij spreekt ook namens Noord-Hollanders. Jammer dat de gedeputeerde zich dan niet meer het lot van die ca. 200.000 Noord-Hollanders aantrekt, zo reageerde ons statenlid Grethe van Geffen, je kunt de problemen rond toegankelijk OV niet zomaar met een dom grapje weglachen.

Namens Noord-Hollanders. blijft opkomen voor deze Noord-Hollanders. Benader ons gerust met vragen, tips of opmerkingen.

Share This