Goed plan voor de Rozendijk, denk je, maar op Texel is dat niet vanzelfsprekend. Wat is dat toch met die bomenkap op Texel? De meest prachtige bomen dreigen te sneuvelen, nu weer 48 exemplaren op de Rozendijk. Deze wilgen geven karakter aan de weg maar ze zouden in de weg staan voor de aanleg van een nieuw, breder fietspad. Ze zijn 40 jaar oud dus kunnen nog zeker 40 jaar mee. Bomen van 40 jaar oud vervang je niet zomaar door jonkies; daar gaat veel natuur mee verloren!

Bovendien doe je iets met de schoonheid van de weg, als je de bomen kapt en een fietspad op die plaats legt. Wat nu een mooie doorgang is, die tot de verbeelding spreekt, verandert dan in een kale, functionele weg waarbij de fietsers bovendien heel dicht bij de auto’s zitten (een situatie waar ze in Castricum met de N203 nu juist vanaf willen, omdat er ongelukken gebeuren met auto’s die op het fietspad terecht komen). Het is onbegrijpelijk dat plannenmakers op Texel zo ongevoelig zijn voor schoonheid en de positie van fietsers. Het beoogde kale en functionele karakter van de Rozendijk doet ook denken aan recreatiepark De Koog, waar de vereiste boomsingel om praktische redenen werd geschrapt. Als het niet uitkomt, lijkt schoonheid er op Texel niet toe te doen!

Nel van Bomen op Texel nu, legt in onze nieuwe video uit wat de situatie is en dat ze een alternatief kent: echt een goed plan voor de Rozendijk, een prima basis waarbij de bomen gewoon onderdeel blijven van de Rozendijk.. Zo kan de gemeente Texel het fietspad verbreden zonder bomenkap. Kijk zelf en steun dit goede plan, net zoals Namens Noord-Hollanders. doet. Wij vinden Nel een kei!

Share This