Nieuw in Fred Hendrik plantsoen in Amsterdam. Hier ligt een belangrijke doorgaande route. Daar heeft de gemeente Amsterdam een paal, bord en hek midden op de rijbaan geplaatst. Het is te bizar voor woorden. Nu moet iedereen daaromheen rijden via de busbaan. Kijk naar de video en zie hoe toeristenbussen, motoren, auto’s, bestelbusjes, scooters en zelfs een gemeentelijke vuilniswagen allemaal het nieuwe obstakel via de busbaan vermijden.

De gemeente verwacht waarschijnlijk dat het verkeer gaat omrijden maar de video laat zien dat alle soorten verkeer, van scooter tot bus, van personenauto tot vuilnisauto, het hek met de paal omzeilen via de busbaan. Met goede redenen, zoals u als kijker echt goed kunt begrijpen. Namens Noord-Hollanders. zegt: ‘Stop met het onnodig afsluiten van doorgaande routes. Haal het hek weg en verplaats de paal naar de zijkant. Klaar! Probleem opgelost’.

Nieuw in Fred Hendrikplantsoen in Amsterdam laat helaas duidelijk zien dat te weinig wordt nagedacht over veranderingen op de weg. Er is in Amsterdam veel wensdenken; als we nu maar hier een paal of daar een bord zetten, dan gaat het verkeer zich wel anders gedragen. Het verkeer wordt echter gedreven door meer dan alleen de regels. Namelijk de noodzaak om ergens naartoe te gaan. En de beschikbare tijd om iets ergens te bezorgen. En kennis van de wegen, als je ineens iets verandert, weet de helft niet wat het alternatief kan zijn – dus dan kun je wel een stopbord of verbodsbord neerzetten, maar de verkeersdeelnemer denkt: wat nu?!

Nieuw in Fred Hendrikplantsoen in Amsterdam staat niet op zichzelf. De gemeente Amsterdam heeft wel meer bijzondere verkeersmaatregelen. Kijk bijvoorbeeld naar deze video over de 136 (!) verkeersborden in de Van Boshuizenstraat in Buitenveldert. Als er zoveel borden staan, heb je geen tijd meer om op de weg te letten en creëert de gemeente als wegbeheerder dus onveiligheid.

Share This