Het groen vergeten bij Texels Thijssehuis, waarom? Omdat de gemeente Texel niet vooraf nadenkt maar achteraf. Daarom bouwen ze een Texels Thijssehuis – genoemd naar de grote natuurliefhebber Jac P Thijsse – zonder groen, sterker nog: het bestaande groen moet wijken. Dat had voorkomen kunnen worden bij vooraf nadenken. De gemeente laat nu zelfs bomen kappen waarvan beloofd was ze te behouden. Nel, van Bomen op Texel nu, vertelt er alles over in onze nieuwe video. Zij is een dappere volhouder die blijft proberen te redden wat er te redden valt tegenover beleidsmakers en bouwers die wel de naam van Jac P Thijsse willen gebruiken maar zijn erfenis verkwanselen. Want wie bedenkt het om het groen te schrappen bij een locatie die naar Jac P Thijsse wordt genoemd?

Het is niet voor het eerst dat Grethe van Geffen en Dorine Tamis van Namens Noord-Hollanders. op bezoek gingen op deze locatie. Het Texels Thijssehuis moet verrijzen op de plek waar de voormalige Thijsseschool stond. Alle scholen hebben een centraal gebouw gekregen, daarom kwam de Thijsseschool leeg te staan. Voor deze school stonden twee prachtige zilverlindes. Die wilde de gemeente vorig jaar kappen; Namens Noord-Hollanders. kwam langs om de actie van Nel en Pieternel te steunen, zoals je kunt lezen in de blog ‘De waarde van bomen’. (of kijk de video over ons bezoek toen).

Jac P Thijsse was een grondlegger van natuurbeheer en natuureducatie. Hij ging met leerlingen de natuur in om uitleg te geven, natuursport werd dat genoemd. Zijn respect voor groen was enorm en dat heeft hij aan velen weten over te brengen, ook in zijn tijd op Texel. De gemeente Texel zou zijn erfenis juist prima kunnen mengen met de bouw van het Texels Thijssehuis.

Namens Noord-Hollanders. roept op tot een betere planning en bewust beleid voor behoud van bomen. Het is niet of-of maar en-en!

Toegankelijk Noord-Holland

©Namens Noord-Hollanders. | 2023

Share This