Is er al licht in de tunnel voor botsviaduct N242? Voorlopig niet, zo bleek uit de beantwoording van vragen Namens Noord-Hollanders. in de commissievergadering gisteren. Al jaren is het een probleem: het spoorviaduct dat over de N242 loopt, is net te laag en wordt voortdurend ‘aangetikt’ door hoge vrachtwagens. Soms is het een tikje, maar regelmatig is het een echte botsing, vandaar dat dit spoorviaduct N242 ook wel het botsviaduct of de botstunnel is gaan heten.

Telkens als een vrachtwagen tegen het botsviaduct N242 botst, ligt alles stil. Niet alleen is er een probleem op de weg die daar toch al smal is, zodat niemand er meer door kan. Ook is inspectie door Prorail nodig om te controleren of de trein nog veilig over het viaduct kan gaan. Daarmee ligt ook het treinverkeer een tijdje stil, en dat op een drukke reizigersroute!

Meerdere keren stelde Namens Noord-Hollanders. er al vragen over. De laatste keer was er sprake van om meetapparatuur over de weg te bouwen, zoals bij tunnels op snelwegen. Dan signaleer je tijdig of een vrachtwagen te hoog is om eronderdoor te gaan. Het probleem daarbij was alleen dat een te hoge vrachtwagen na dat meetpunt nergens meer kon uitwijken. Dus is die oplossing niet gekozen maar werd volstaan met extra borden. Het was eigenlijk wel te verwachten dat dat niet zou werken. Zo ontstond eerder deze maand een botsing met 3 vrachtwagens, omdat de 1e vrachtwagen op het laatste moment twijfelde of hij onder het botsviaduct N242 doorkon, afremde en de andere 2 vrachtwagens er vervolgens op knalden.

De gedeputeerde gaf bij de beantwoording van onze vragen aan dat nu samen met Prorail verder wordt gekeken naar een oplossing. Maar, zo waarschuwde hij, er zijn niet veel opties, het is nog niet zo gemakkelijk. Aanpassing van het hele traject staat in de planning maar duurt nog wel een paar jaar. Voor oplossingen tot die tijd zijn suggesties dus welkom, mail ons gerust!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van onze inzet en acties:

Share This