Op 12 september 2022 vond de expertmeeting gedrag en verkeersveiligheid plaats. Namens Noord-Hollanders. nam voor de zomer initiatief hiervoor. De discussienota met de ideeën erover vind je hier. Op D66 na stemde de gehele commissie Mobiliteit & Bereikbaarheid in met het belang. De meeting werd geleid door Eva van den Broek en Dirkje van der Ven, beiden experts op het gebied van gedrag. Zij maakten er een buitengewoon interessante bijeenkomst van.

East
Wat ik er zelf met name uit meeneem, is dat het geheim van meer verkeersveiligheid niet zit in meer en meer dingen doen als provincie, maar in het inzetten van maatregelen en projecten in samenhang. Geen ‘losse flodders’ dus maar een goed doordacht samenspel zodat de ene maatregel de andere versterkt. Voor ons als statenleden biedt dat een helder kader om de voorstellen die wij onder ogen krijgen te beoordelen. Verder deden we nog een oefening met het EAST principe: EAST staat voor ‘easy, attractive, social, timely’. Deze 4 ingrediënten zorgen dat een maatregel of project echt gaat werken. We werden als statenleden zelf aan de slag gezet om daarmee te oefenen en daar kwamen creatieve ideeën uit!

Voorbeeld
Mensen fietsen als het nog licht is de stad in of naar een uitgaanscentrum. Als ze teruggaan is het donker, maar zijn ze hun fietslampjes vergeten. Creëer een ‘Febo’ voor fietslampjes op slimme plekken waardoor mensen ter plekke die lampjes kopen, als ze ze nodig hebben en missen. Zo’n maatregel valt onder de noemers ‘easy, attractive, timely’. Als je het hebben van lampjes nou ook nog als sociale norm weet te maken, heb je ook aan ‘social’ beantwoord. Dan gaan mensen die ‘Febo’ niet achteloos voorbij en fietst iedereen met licht op naar huis.

EAST en de Zeeweg bij Zandvoort
Dus ook met de ogen van EAST kun je kijken naar veiligheidsproblemen. Dat kwam meteen van pas toen we in de commissievergadering van 29 september jl. de veiligheidsproblemen op de Zeeweg bij Zandvoort bespraken. Immers, je kunt de weg anders inrichten – wat ergens komende jaren ook gaat gebeuren. Maar met EAST denk je ook na over maatregelen om het gedrag van de weggebruikers op andere wijze te beïnvloeden.

Blijvend op de agenda!
De evaluatie van de expertmeeting gedrag en verkeersveiligheid was positief. Namens Noord-Hollanders. is blij deze impuls te hebben kunnen geven. Namens Noord-Hollanders. zette afgelopen jaren vaak verkeersveiligheid op de politieke agenda. Zie bijvoorbeeld deze video over veilig fietsen, ook voor ouderen. En Namens Noord-Hollanders. blijft dat doen!

Share This