Vorige week waren Dorine Tamis en Grethe van Geffen op bezoek in Kwadijk waar een gevaarlijk onverlicht fietspad langs de N244 ligt. Zoals te zien is op de foto was het fietspad Kwadijk nogal donker. Namens Noord-Hollanders. vindt veiligheid voor fietsers erg belangrijk en bekijkt graag ter plekke hoe een potentieel onveilige situatie eruit ziet.

Loop of fiets je van de P&R richting Kwadijk, dan krijg je steeds de felle lampen van het autoverkeer naast het fietspad in je gezicht. Je gaat dan van fel licht naar heel donker naar fel licht naar heel donker enz. Oftewel, het werkt verblindend. Als het fietspad dan afbuigt richting Kwadijk, rij je makkelijk uit de bocht. In de levendige facebook-discussie die erover gestart is, meldde een bewoner inderdaad een ongeluk waarbij iemand de ribben heeft gebroken.

Allerlei oplossingen worden in de facebook-discussie gesuggereerd, van groen licht, zonnelampjes, struikgewas en reflecterende belijning tot betere wetgeving voor de tegenwoordig felle led-lampen in auto’s. In elk geval is duidelijk dat veel mensen herkennen dat koplampen van auto’s recht in je gezicht op een verder onverlichte weg en fietspad het heel moeilijk maken om veilig je weg te vinden.

Een ander onderwerp van discussie is: ben je onveilig in het donker? Immers, de halve polder is donker. Niet iedereen wil overal licht. Maar niet iedereen voelt zich prettig als die alleen over zo’n fietspad loopt.

Waarschijnlijk is dit fietspad Kwadijk van de provincie maar dat weten we niet zeker! Dus stelt Namens Noord-Hollanders. schriftelijke vragen aan het provinciebestuur om te kijken wat er geregeld kan worden. Voor wie denkt, waar gaat dit over? Bekijk vooral de video!

Inmiddels zijn ook de antwoorden op de schriftelijke vragen binnen: je vindt ze hier. Is Namens Noord-Hollanders. daar tevreden mee? Nee. Wij willen dit zeker verder oppakken. Wordt vervolgd.

In het nieuws
NH Dagblad doet er verslag van onder de kop ‘Fietsers raken verblind op donker pad langs de N244 bij Kwadijk, maar wie is verantwoordelijk voor het nemen van veiligheidsmaatregelen?

Ook de stadskrant Edam-Volendam verhaalt erover onder de titel ‘Wie doet het licht aan?

Share This