Er zijn dingen die het leven je afneemt
(muurschrift in Gaziantep, foto: statenlid Grethe van Geffen december 2017)

Een meerderheid van de fracties in Noord-Holland wil bijdragen aan hulp voor slachtoffers aardbeving Syrië en Turkije. Ook Namens Noord-Hollanders. ondersteunt van harte dit initiatief. Wat ons betreft zetten we niet alleen in op noodhulp voor slachtoffers aardbeving nu maar op samenwerking met een getroffen provincie in de komende jaren van wederopbouw.

Turkije en Syrië worstelen met een ramp van onvoorstelbare proporties. Inmiddels zijn er al meer dan 40.000 doden geteld en het aantal gewonden is ook immens. Meer dan 6000 gebouwen zijn ingestort door twee achtereenvolgende aardbevingen die beiden bijzonder krachtig waren. Alles is nu nodig: honderdduizenden mensen hebben maar beperkt toegang tot onderdak, eten, drinken, elektriciteit. Zij verblijven op straat waar ziekte en dood dreigt. Er is geen sanitair en het weer is slecht; ook daar is het midwinter met regen en sneeuw.

Daarom doet de provincie Noord-Holland mee aan de actie van giro 555 om geld voor noodhulp in te zamelen. Formeel moet dit nog besloten worden in Provinciale Staten op 6 maart (zo gaan de procedures) maar gezien de zeer ruime meerderheid van de ondertekenaars met 10 fracties komt dat wel goed. Door nu alvast de bijdrage bekend te maken, hopen we velen te inspireren om ook een donatie te doen.

Daarbij weten we dat veel Noord-Hollanders zich betrokken voelen en zelf ook acties zijn gestart of daaraan deelnemen. Het maakt helemaal niet uit wat de culturele achtergrond is. Autochtone Noord-Hollanders werken zij aan zij met Noord-Hollanders met Turkse en Syrische wortels of familie. Een gebied 2x zo groot als Nederland is min of meer ingestort. Dat raakt velen diep in het hart.

Politieke fracties in de provincie Noord-Holland krijgen een budget om hun werk te doen. Uit dit budget over 2021 is ruim 150.000 euro over en dat is het geld dat naar hulp voor slachtoffers aardbeving gaat. Namens Noord-Hollanders. wil meer doen, want er komt een gigantische uitdaging voor wederopbouw aan. Wat ons betreft zetten we niet alleen in op noodhulp nu, maar op samenwerking met een getroffen provincie in de komende jaren. Bijvoorbeeld een provincie als Gaziantep lijkt qua karakter wel op Noord-Holland. Samenwerking voor de wederopbouw heeft naar onze overtuiging wederzijdse positieve effecten.

Voor nu leven we mee met alle familieleden van slachtoffers, en vooral die vele duizenden van wie er nog familieleden onder het puin zouden liggen; hun onzekerheid, wanhoop en verdriet is ontstellend. Ook spreken we ons meeleven uit voor alle Noord-Hollanders met kennissen, vrienden en familie in de getroffen regio’s. Laten we elkaar steunen en troosten in deze moeilijke tijden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van onze inzet en acties!

Share This