De Provincie Noord-Holland is hard aan de slag om actieve mobiliteit meer mogelijk te maken. Zoals het plaatje (uit de provincie-nota) laat zien, gaat het om allerlei vormen van wandelen en fietsen. Namens Noord-Hollanders. heeft zich daarbij ingezet voor rolstoelgebruikers.

Statenlid Grethe van Geffen heeft gevraagd in hoeverre ook rolstoelgebruikers worden meegenomen in dit beleid. Het antwoord daarop is positief: “Ja, voor verplaatsingen per rolstoel is ook spierkracht nodig en valt zodoende onder de beleidsdoelen van de Actieagenda Actieve Mobiliteit. Activiteiten in de actieagenda gericht op voetgangers moeten breed gelezen worden: nieuwe infrastructuur voor voetgangers wordt ook getoetst op de toegankelijkheid voor bijvoorbeeld rollators, rolstoelers en kinderwagens. Ook bij het inrichten van bushaltes is nadrukkelijk aandacht voor de toegankelijkheid“.

Aanvullend heeft Namens Noord-Hollanders. ervoor gepleit dan ook het bovenstaande plaatje in de provincie-nota aan te passen door er een rolstoelgebruiker in te voegen. Het lijkt een symbolische handeling, maar voor inclusie is het heel belangrijk dat je zichtbaar maakt dat ook rolstoelgebruikers er beleidsmatig net zo bij horen als de bakfietsers of de skeelers. Tot onze vreugde heeft gedeputeerde Olthof toegezegd in het plaatje een rolstoelgebruiker te laten zien. Zo heeft iedereen visueel op het netvlies dat ook rolstoelgebruikers zich graag zelfstandig in de openbare ruimte willen bewegen.

Heb jij nog zaken die binnen het beleid van de provincie Noord-Holland vallen en beter kunnen voor rolstoelgebruikers? Laat het aan Namens Noord-Hollanders. weten! We denken graag mee.

Lees je graag? Dan is dit een goed boek: over de ervaringen van de bekende actrice en presentator Funda Müjde toen zij na een ongeluk in een rolstoel terecht kwam. Vlot geschreven en je begrijpt een stuk meer van wat een rolstoelgebruiker nodig heeft en waarom.

Share This