Europa zegt dat natuur niet mag verslechteren en liefst moet verbeteren. Maar in Nederland willen natuurbeheerders niet verbeteren maar veranderen. Dat hoeft echt niet van Europa! Inmiddels staat 64% van de ontbossing op het conto van natuurmaatregelen, aldus de Algemene Rekenkamer. De provincie Noord-Holland heeft al 46 hectare gekapt en wil nog 57 hectare extra kappen. Oftewel, 100 voetbalvelden aan bossen!

Al die boskap moet de provincie Noord-Holland natuurlijk compenseren. Dat wil de provincie doen door boomplant elders, maar niemand weet waar – want onze provincie is al zo vol – en vooral niet: met welke middelen. Dus vraagt de provincie nu bijna 8 miljoen aan het Rijk, bovenop miljoenen die de provincie al eerder kreeg. Zo rollen uw belastingcenten, voor een natuurverandering waar Europa dus helemaal niet om vraagt….

Al veranderend creëren natuurbeheerders chaos. Dat is de treurnis van de Noord-Hollandse duinen. Aan oplossingen voor het teveel aan water en zand wordt weinig tijd besteed. Immers, er liggen plannen om de fiets- en wandelpaden domweg op te heffen. Zo was het aanvankelijk niet. Eerder schreven we al dat een nota van Staatsbosbeheer uit 2018 gewoon nog uitging van de combinatie van natuur, recreatie en mensen. Maar sindsdien zijn de natuurbeheerders geradicaliseerd.
De provincie Noord-Holland onderhandelt nog wel met partijen zo laten we in deze video zien, maar met het mes op de keel. Als ze het niet eens worden, dan gaan de veranderplannen van de beheerders door, staat nu al zwart op wit. Zo gaat de provincie om met natuurliefhebbers die houden van bossen en wandelen en fietsen in de Noord-Hollandse duinen…

Namens Noord-Hollanders. zegt: laten we samen de natuur verbeteren, maar niet veranderen. Want die treurnis van de Noord-Hollandse duinen, dat hoeft echt niet van Europa.

Dat hoeft echt niet van Europa is deel 3 in onze serie ‘de treurnis van de Noord-Hollandse duinen’. Deel 2, De geheime brief, kunt u hier bekijken en de blog daarover hier teruglezen. Deel 1, De overheid staat voor paal bij Paal 29, kunt u hier bekijken en de blog daarover hier teruglezen.

Share This