Namens Noord-Hollanders. stelt voor Europride 2026 aan te grijpen om te werken aan Noord-Holland als lhbtiq+ gastvrije provincie! Wij denken dat niet alleen gemeenten maar ook ondernemers en andere inwoners graag te porren zijn voor gastvrijheid in de kleuren van de regenboog.

In de laatste commissievergadering voor de verkiezingen, 20 februari 2023, agendeerde de PvdD een evaluatie van het Regenboogbeleid dat de provincie Noord-Holland de afgelopen jaren voerde. Ook keken we naar ideeën om het Regenboogbeleid verder vorm te geven. Niet alle partijen deden mee aan deze discussie. Van Forum verbaasde de afzijdigheid niet maar de stilte vanuit de wel bij het debat aanwezige VVD was opmerkelijk. Uiteraard deed Namens Noord-Hollanders. graag een inhoudelijke bijdrage. Namens Noord-Hollanders. steunt van harte het Regenboogbeleid en probeert het concreet en praktisch vorm te geven. We letten wat minder op allerlei taalgebruik en symbolen. Wat ons betreft is het de kunst om te komen tot thema’s die een diversiteit aan mensen binden.

Europride 2026 als inspiratie voor provinciebreed regenboogtoerisme

Ons voorstel is dan ook om de Europride 2026 aan te grijpen voor een provinciebreed project ‘lhbtiq+ gastvrije provincie’. In 2026 komt de Europride terug naar Amsterdam. De laatste keer was die er in 2016. Onze huidige lijsttrekker maakte toen vanaf de boot deze video van het publiek. Europride trekt ontzettend veel publiek aan. Daarom kan het interessant zijn om juist rond dit evenement te werken aan spreiding van toerisme over de hele provincie. Noord-Holland biedt namelijk nog heel veel meer moois aan dan Amsterdam. We kunnen de bezoekers helpen om rond de Europride 2026 de beste plekjes in onze provincie te ontdekken.

Regenboogvriendelijke en veilige provincie

Daarvoor is het wel belangrijk dat de lhbtiq+ bezoekers en hun sympathisanten een regenboogvriendelijke en veilige provincie ervaren. Dat lijkt ons een praktisch en concreet project om aan te werken samen met gemeenten, ondernemers en alle inwoners met goede ideeën daarover. We verwachten dat velen met de provincie graag een alliantie vormen om het ‘roze’ toerisme een boost te geven rond Europride 2026. Minder praten over ‘het juiste’ taalgebruik, en meer samen doen, waarbij het beste van onze provincie centraal staat… Dat is de inzet van Namens Noord-Hollanders.

 Onze bijdrage in de commissie van 20 feb 2023 kun je hier terugzien.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van onze inzet en acties!

Share This