Nog steeds loopt in Provinciale Staten Noord-Holland de discussie over het afschaffen van de 600 meter norm voor windmolens. Het afschaffen van deze norm maakt het plaatsen van windmolens nabij woningen mogelijk, zoals hier in IJburg. Maandag 19 december a.s. ligt – opnieuw – een besluit voor om een referendum windmolens te houden. Namens Noord-Hollanders is voor!

Namens Noord-Hollanders. wil netjes een volgens de regels aangevraagd referendum niet tegenhouden. En zeker niet als het de coalitie van D66, GL, PvdA en VVD toevallig niet goed uitkomt. Zo ga je niet met burgers om!

Gebrek aan zelfvertrouwen bij de coalitie

Toch gaat de coalitie waarschijnlijk tegen het houden van zo’n referendum windmolens stemmen. Waarschijnlijk omdat ze bang zijn het referendum te verliezen? Daarmee zouden ze hun plannen om windmolens vlakbij huizen te plaatsen, gedwarsboomd zien. Namens Noord-Hollanders. heeft het eerder gezegd en zegt het nogmaals: een referendum windmolens kun je ook winnen! Dit schrijft ons statenlid Grethe van Geffen in het Parool op vrijdag 16 december. Hoeveel zelfvertrouwen is er nu eigenlijk bij de coalitie van D66, GL, PvdA en VVD? Denk aan het mooie draagvlak voor je beleid bij een overwinning. Waarom heeft de coalitie hier geen oren naar?

Vertrouwen in de democratie staat op het spel!

Door een referendum windmolens alsmaar af te wijzen, na herhaald verzoek en zelfs nadat indieners van dit verzoek gelijk kregen van de bezwarencommissie, ondermijnt de coalitie het vertrouwen in de democratie. Laten we de burger niet onderschatten. Die kent in meerderheid echt wel het belang van de energietransitie en is in staat in een referendum een bewuste afweging te maken.

Ipsos-onderzoek toonde september jl. dat het vertrouwen in de politiek nog nooit zo laag is geweest. Dus herhalen we de oproep die Namens Noord-Hollanders. afgelopen vrijdag in het Parool deed: geef ruimte aan het referendum windmolens in Noord-Holland, en oogst betrokkenheid bij de energietransitie en de democratie! Lees hier het volledige artikel ‘Referendum over windmolens in Noord-Holland moet doorgaan‘.

Update 21 december: helaas stemde de coalitie op 19 december toch tegen het houden van dit referendum – dit is van afgelopen jaren met stip de grootste oppositie-versus-coalitie kwestie geworden. Jammer dat de coalitie niet meer zelfvertrouwen toont en de windmolens via macht doordrukt. Een erg slechte dag voor de democratie…

Samen bouwen aan een democratischer Noord-Holland, belangrijk én urgent!

Share This