De provincie Zuid-Holland nam vorige maand een voorstel aan om grensoverschrijdend gedrag op te nemen in de integriteitscode van bestuurders. Het voorstel kreeg zeer brede steun. In de provincie Noord-Holland gaat dat helaas heel anders dan in Zuid-Holland maar Namens Noord-Hollanders. geeft niet op!

Geïnspireerd door het voorstel van PvdA statenlid Paulien van der Hoeven diende ons statenlid Grethe van Geffen ook een voorstel in. Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 6 maart jl. vroeg ze om grensoverschrijdend gedrag op te nemen in de integriteitscode die geldt voor alle bestuurders (gedeputeerden, commissaris (CdK), statenleden, duo-commissieleden). Sowieso is de integriteitscode in Noord-Holland verouderd, die dateert van 2012. Een artikel in Binnenlands Bestuur, dat toevallig ook op 6 maart verscheen, vergelijkt de provincies onderling voor het onderwerp integriteit. Noord-Holland komt daar niet goed uit…

De vele schandalen in tal van organisaties én binnen de politiek zelf hebben grensoverschrijdend gedrag op de kaart gezet. Of het nou gaat om pesten, intimidatie, seksueel lastig vallen, de maatschappij heeft er weinig begrip meer voor. Er moet wat aan gedaan worden en op veel plaatsen doet men dat ook. Het voorstel grensoverschrijdend gedrag in de integriteitscode op te nemen past dan ook naadloos in de maatschappelijke trend. In Zuid-Holland werd dit voorstel ingediend op initiatief van de PvdA samen met VVD, D66, SP, PvdD en GL. Bij het stemmen bleek dat bijna alle andere partijen het steunden, voor stemden ook CDA, CU/SGP, Denk, Goud-ZH, JA21, PVV. Blijkbaar sluit men in Zuid-Holland gemakkelijker aan op gevoelige maatschappelijke vraagstukken dan in Noord-Holland.

In Noord-Holland kreeg het voorstel alleen steun van de PvdD en fractie Baljeu. De CdK adviseerde er negatief op (zie vanaf minuut 3:49 in de video hoe dat gaat) en dat advies werd door de meeste fracties gevolgd. De CdK wil het liever bespreken met nieuwe statenleden na de verkiezingen, en dan kijken wat er nodig is. Dat klinkt mooi, en is ook al wat hij zei over het voorstel voor een vertrouwenspersoon voor statenleden vorige maand. Maar het punt dat Namens Noord-Hollanders. in brengt is juist dat dit soort zaken vanaf de start geregeld moeten zijn. En niet geregeld worden in een drukke periode waarin nieuwe statenleden inwerken en zich overspoeld zien met informatie en afspraken. En nog te weinig het klappen van de zweep kennen, ook qua bestuurscultuur.

Integriteit is meer dan een integriteitscode, het komt aan op gedrag in de praktijk. Noord-Holland heeft moeite daarover te spreken. Dat is ook duidelijk te zien aan de reactie van de CdK. Ontkenning ligt op de loer. Namens Noord-Hollanders. wil dit zeker weer oppakken in de nieuwe statenperiode want vanzelf zal dit niet gaan. Erg jammer want grensoverschrijdend gedrag komt nu eenmaal overal voor en het zou normaal moeten zijn om richtlijnen daarover op te nemen in de integriteitscode.

Onze acties en inzet blijven volgen? Schrijf dan in voor de nieuwsbrief:

Share This