Bij een werkbezoek van Paul Lekkerkerker #3 en Grethe van Geffen #1 in Kortenhoef kwam vuilnisbelt Groenewoud ter sprake. Na een rapport dat sanering hier urgent is, gebeurt er gewoon 14 jaar lang niets. We stonden paf of beter gezegd: we vielen zowat van onze stoel. Hoe kan zoiets bestaan, midden in de welvarende provincie Noord-Holland?
Saneer Groenewoud nu! is niet zomaar een holle frase, het is een oproep die aandacht moet krijgen. Maar liefst 30 hectare vuilnis ligt er bij Groenewoud in Kortenhoef; het equivalent van zo’n 60 voetbalvelden. Dit gebied werd vroeger afgegraven voor zandwinning, ten behoeve van bouw in Amsterdam. De gaten, soms wel 30 meter diep, zijn van 1959 – 1973 volgestort met afval. In die tijd was dat gewoon. Op allerlei plekken gebeurde het dat men afval op het land, in kuilen stortte. Alleen al in Noord-Holland zijn er nog 100 afvalbelten die van die tijd getuigen. Gebruikelijk is dat die afvalbelten worden gesaneerd (vaak betekent dat ‘ingepakt’) en dat daarna goed wordt bijgehouden of alle verontreiniging keurig binnen de verpakking blijft, In Groenewoud is dat nooit gebeurd.
Groenewoud ligt tussen beschermd natuurgebied aan de ene kant en een grote woonwijk aan de andere kant. Al in 2009 noemde een rapport het ‘ernstig en spoedeisend’ om deze vuilnisbelt (met ook chemisch afval) te saneren. Maar nu, 14 jaar later, is dat nog steeds niet gebeurd. De provincie Noord-Holland en andere partijen zijn hier meer bezig met natuurontwikkeling, woningbouw en recreatie dan met het beschermen van mens en natuur tegen de risico’s van vervuiling. Welke risico’s? Bekijk de video hieronder en oordeel zelf.
Daarna zegt u het ons na: saneer vuilnisbelt Groenewoud nu!
Update 27 maart 2023 en verder
Namens Noord-Hollanders. dient samen met de ChristenUnie schriftelijke vragen in over Groenewoud – saneren of plannen blijven maken? We willen weten hoe het er precies mee staat, en wanneer sanering prioriteit krijgt. We maken ons zorgen over de veiligheid en gezondheid op en rond het gebied. Ook vragen we of dit de enige van de 100 voormalige vuilstortplaatsen in Noord-Holland is die nog niet is gesaneerd. We moesten lang wachten op de antwoorden (dubbel de termijn die ervoor staat), en de antwoorden vallen tegen: de provincie geeft weinig informatie of reageert ontwijkend, ondanks dat er blijkbaar veel tijd nodig was om de antwoorden op te stellen. Op dit moment oriënteren we ons over hoe verder – uw inzichten en suggesties zijn daarbij welkom!
Op de hoogte blijven van onze inzet en acties? Schrijf in voor onze nieuwsbrief.