Werken
De economie in Noord-Holland is bijzonder: tenminste 20% van het bruto nationaal product wordt hier verdiend. Vanuit allerlei beroepsachtergronden is er werk te vinden; veel sectoren floreren door de combinatie van theoretisch en praktische scholing, denk aan Schiphol, de havens, toerisme en cultuur, de cacao-industrie, de agrarische en tuinbouwsector, de zorgsector en de overheid. Ook ligt hier het hart van de Nederlandse financiële sector. De kracht van de Noord-Hollandse economie zit mede in samenwerking tussen zeer diverse werknemers en bedrijven. Werk is belangrijk. Dankzij werk kun je meedoen, je huur of hypotheek betalen, andere mensen ontmoeten en je verder ontwikkelen.
Het huidige beleid
De provincie heeft geen directe rol in werkgelegenheid maar werkt wel samen in projecten om te stimuleren dat opleidingen passen bij sectoren waar Noord-Hollanders werk in kunnen vinden: denk aan zorg en techniek. Daarnaast investeert de provincie in speciale fondsen die nieuwe bedrijvigheid moeten creëren, vooral rond duurzaamheid, energie en klimaat. De democratische controle op dergelijke fondsen vormt wel een probleem, omdat de volksvertegenwoordiging op afstand staat van de besluitvorming erover. De provincie besteedt veel aandacht aan allerlei samenwerkingsverbanden die helpen om de goede uitgangspositie voor werk en welvaart te behouden. Er is bewustzijn dat de kracht voortkomt uit samenwerking. Helaas staat daarbij regelmatig wel de eigen ideologie centraal waardoor het lijkt op een politiek maakbaarheidsideaal in plaats van gezond ondernemerschap en partnerschap. In de afgelopen periode is te weinig samengewerkt met ondernemers.
Voor het Noordzeekanaalgebied geldt dat ruimtelijke ordening en duurzaamheid het lijken te winnen van het economisch perspectief, hoewel dit gebied 65.000 banen voortbrengt. Bij de grote banenmotors Tata en Schiphol ziet de provincie het belang van werkgelegenheid en komt tegelijk op voor leefbaarheid en gezondheid via vergunningen, gesprekken en in beleidsallianties zoals de Novex voor Schiphol.
De provincie wordt zelf als werkgever geconfronteerd met de krapte op de arbeidsmarkt. Net als bij andere organisaties heeft dat een vertragende werking op de uitvoeringskracht. Tegelijk heeft de provincie moeite om te voldoen aan de participatiewet.
Onze inzet
- Zuinig met het verdienvermogen in Noord-Holland: welvaart en werkgelegenheid zijn en blijven niet vanzelfsprekend, hier actief aan werken ook bij ruimtelijke ordening en inrichting.
- Meer vanuit gelijkwaardigheid samenwerken met ondernemers, ZZP-ers en ondernemende mensen – minder planeconomie. Open houding, uitgaande van de kracht van de samenleving. Actief de discussie voeren over effect van overheidshandelen op deze kracht.
- Structureel en portefeuille-overstijgend overleg met georganiseerd bedrijfsleven.
- Bestaande samenwerkingsverbanden voor opleidingen, zoals techniek, voortzetten.
- Voorbeeldrol als werkgever voor participatiewet. Minimaal voldoen aan de wettelijke cijfers want achter elk cijfer zit een mens.
- Noordzeekanaalgebied behouden voor industrie, circulaire economie, verdienvermogen en energietransitie – geen verdere woningbouw binnen dit gebied.
- Schiphol en Tata dragen enorm bij aan het verdienvermogen in Noord-Holland maar dienen ook in hoog tempo te vergroenen, verschonen en verstillen.
- Door steeds weer nieuwe regelgeving wordt het voor boeren in Noord-Holland steeds lastiger om te ondernemen. Zelfs een goed educatief initiatief – kinderopvang bij de boer – wordt onnodig belemmerd door regelgeving vanuit de overheid. N-NH. vindt dat de maat vol is en wil dat de provincie Noord-Holland – indien noodzakelijk in samenwerking met het rijk – start met het initiatief ‘’Ontregel de boer’’.
- Behoud van bestaande grote bedrijventerreinen en waar nodig samenwerken voor een kwaliteitsslag (verdichting, duurzaamheid, bereikbaarheid e.d.).
- Terughoudend met nieuwe investeringen in de Pallas reactor; de medische isotopen die de reactor maakt, krijgen een internationale afzet waarvoor ook Europese financiering gezocht mag worden.
- Datacenters blijven nodig maar met strikte regels voor inpassing in het landschap, gebruik van elektriciteit en water, circulariteit. Ook hier is de menselijke maat belangrijk: geen hyperscale datacenters meer in Noord-Holland.
Ga hier naar de andere programmapunten